Archive for July, 2017

PERJUMPAAN KALI KE-10 ( SESI PAGI )

July 14th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang kesepuluh pada hari Khamis, 13 Julai 2017 di bilik B8 sekolah.

Taklimat mengenai Program Arkeologi Muda ( Fort Cornwallis ) diberikan oleh Dr.Goh Hsiao Mei, seorang ahli arkeologi daripada Universiti Sains Malaysia (USM) dan Encik Wong Jun Yi, Eksekutif Progam daripada Think City Sdn.Bhd.

Program ini ingin mendedahkan kepada pelajar yang serumur antara 10-17 tahun tentang proses gali cari secara praktikal di tapak Fort Cornwallis.

Peserta-peserta akan dibimbing oleh ahli arkeologi yang profesional daripada USM.

Ahli-ahli Persatuan Sejarah Dan Geografi berminat untuk menyertai dan akan mendaftar atas talian untuk program tersebut.

Lampiran:

Dr.Goh Hsiao Mei dan Encik Wong Jun Yi sedang memberi pelajar-pelajar melihat benda yang digali dari Fort Cornwallis.

 

Guru penasihat Persatuan Geografi Dan Sejarah sesi pagi dan sesi petang telah menghadiri taklimat daripada Dr.Goh Hsiao Mei dan Encik Wong Jun Yi.

Ahli-ahli Persatuan Geografi dan Sejarah juga menghadiri taklimat tersebut.

Sesiapa yang berminat dalam aktiviti tersebut boleh mendaftar atas talian. Aktiviti ini akan diadakan di Fort Cornwallis pada 19 dan 26 Ogos 2017.

 

PERJUMPAAN KALI KE-9 ( SESI PAGI )

July 14th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang kesembilan pada hari Khamis, 6 Julai 2017 di perpustakaan sekolah. Pada hari ini, kami telah membawa bahan maklumat tentang maklumat Heritage Penang yang dicari dari rumah ke perpustakaan. Selepas itu, kami bergilir-gilir untuk berkongsi maklumat yang dicari. Tujuan aktiviti ini adalah untuk menambah ilmu pengetahuan pelajar. Aktiviti tersebut juga membolehkan pelajar mengetahui kegemilangan negeri Penang yang mempunyai banyak tempat bersejarah dan kian terkenal di seantero dunia.

Gambar-gambar semasa aktiviti dijalankan:

PERJUMPAAN KALI KE-8 ( SESI PAGI )

July 14th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang kelapan pada hari Khamis, 15 Jun 2017 di perpustakaan sekolah. Pada hari ini, ahli-ahli persatuan membaca rujukan di perpustakaan sekolah. Selepas itu, kami membuat peta i-think di bawah bimbingan guru. Tujuan aktiviti ini adalah untuk memudahkan pelajar belajar dengan mudah dengan adanya peta i-think. Ahli-ahli bersurai pada pukul 3 petang.

PERJUMPAAN KALI KE-7 ( SESI PAGI )

July 14th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang ketujuh pada hari Khamis, 25 MEI 2017 di Sentral College Pulau Pinang.

Pada pukul 7.45 pagi, ahli-ahli persatuan telah berkumpul di Sental College Pulau Pinang. Pada pukul 8.00pagi, kami telah mendaftar diri di college tersebut. Selepas itu, pihak penganjur telah memberi kami menonton video berkaitan dengan Heritage Penang. Kami diberi peta-peta berkaitan dengan Heritage Penang. Kemudian kami pun mula bermain permainan meneroka tempat-tempat Heritage Penang diiringi oleh seorang pensyarah. Kami telah mencari tempat-tempat heritage yang diberi dan telah menangkap gambar sebagai kenangan. Selepas itu, kami pulang ke Sentral College. Pemenang telah dianugerahi hadiah dan semua peserta diberi sijil. Kami diberi makan nasi ayam sebelum pulang. Pada pukul 1 petang, kami pun balik ke rumah masing-masing.

Aktiviti tersebut telah mengeratkan hubungan pelajar. Selain itu, pelajar juga telah menambah ilmu pengetahuan dan pengalaman terhadap tempat-tempat Heritage di Penang.

Lampiran:

    

 

 

PERJUMPAAN KALI KE-6 [ GOTONG-ROYONG 2017] SESI PAGI

July 14th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang keenam pada hari Khamis, 20 APRIL 2017 di bilik gigi sekolah.

Tujuan penganjuran aktiviti gotong-royong adalah untuk memupukkan sikap bekerjasama dalam sahsiah pelajar-pelajar. Selain itu, hubungan antara pelajar akan bertambah erat. Aktiviti gotong-royong ini dapat memberikan kawasan persekitaran yang bersih dan selesa di bilik gigi.

Aktiviti gotong-royong tersebut telah disertai oleh ahli persatuan Geografi dan Sejarah. Ahli-ahli persatuan telah bekerjasama membersihkan kawasan persekitaran di bilik gigi.

Gambar-gambar semasa aktiviti dijalankan:

Ahli-ahli persatuan sedang mengelap tingkap yang berhabuk.

Ahli-ahli bertungkus lumus melakukan aktiviti gotong-royong.

PERJUMPAAN KALI KE-5 ( SESI PAGI )

July 13th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang ketiga pada hari Khamis, 6 APRIL 2017 di Pavilion sekolah. Pada hari ini, kami telah membuat kuiz Rukun Negara yang diberikan oleh guru. Aktiviti tersebut boleh membolehkan pelajar lebih mengenai Rukun Negara. Selepas itu, guru telah membuat penjelasan terhadap soalan-soalan kuiz. Selain itu, kami juga belajar untuk menyanyi lagu Rukun Negara. Ahli-ahli bersurai pada pukul 3 petamg.

Gambar-gambar semasa aktiviti dijalankan:

PERJUMPAAN KALI KE-4 ( SESI PAGI )

July 13th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang keempat pada hari Khamis, 16 MAC 2017 di bilik gigi sekolah. Pada hari ini, kami telah belajar tentang negeri-negeri Malaysia. Kami telah belajar tentang kota-kota di negera Malaysia. Selepas cikgu mengajar, kami pun membuat kuiz tentang negeri-negeri Malaysia. Ahli-ahli bersurai pada pukul 3 petang.

PERJUMPAAN KALI KE-3 ( SESI PAGI )

July 13th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang ketiga pada hari Khamis, 23 Januari 2017 di bilik gigi sekolah. Pada hari ini, kami telah membuat ulangkaji subjek Sejarah. Hal ini demikian kerana peperiksaan telah menjelang. Kemudian, cikgu telah memberikan latihan Sejarah kepada kami. Cikgu telah memberi penjelasan kepada kami apabila kami menghadapi masalah dalam latihan tersebut. Ahli-ahli bersurai pada pukul 3 petang.

PERJUMPAAN KALI KEDUA ( SESI PAGI )

July 13th, 2017

Persatuan Geografi dan Sejarah telah mengadakan perjumpaan yang kedua pada hari Khamis, 16 Februari 2017 di perpustakaan sekolah. Pada hari ini, ahli-ahli persatuan berkumpul di perpustakaan sekolah. Ahli-ahli telah mengubah lagu biasa kepada lagu patriotik. Hal ini dapat memupuk semangat patriotik dalam kalangan pelajar. Ahli-ahli telah dikategori kepada 6 kumpulan untuk melakukan aktiviti tersebut.Pada pukul 3 petang, ahli-ahli pun bersurai.

PERJUMPAAN KALI PERTAMA ( SESI PAGI )

July 13th, 2017

Pada 19 JANUARI 2017 Persatuan Geografi dan Sejarah (sesi pagi) telah mengadakan perjumpaan yang pertama pada hari Khamis, 19 Januari 2017 di Pavillion Sekolah. Pada tahun ini, guru penasihat sesi pagi bagi Persatuan Geografi Dan Sejarah merupakan Puan Hafeesha Md. Hamzah. Jumlah ahli pada tahun ini adalah sebanyak 12 orang. Dalam perjumpaan ini, kami telah melantikkan ahli jawantankuasa sesi pagi bagi persatuan ini.
Yang berikut merupakan senarai ahli jawatankuasa sesi pagi:

PENGERUSI  :  KOAY YEE LING ( P5B )

NAIB PENGERUSI  :  BEH MEI ROU ( K3F )

SETIAUSAHA  :  YEOH TING TING ( P5B )

PENOLONG SETIAUSAHA  :  LIM ROU QIAN ( K3F )

BENDAHARI  :  SHANEEN ANG LI YIE ( S5J )

KETUA PROJEK HIJAU  :  LUANNE CHOONG BU JUNG ( S5H )

AHLI AJK  :  KOK YU XUAN ( S5J )

TAN VENIS ( S5J )

 

Kami telah membincangkan aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan pada perjumpaan sepanjang tahun 2017. Kemudian ahli-ahli bersurai pada pukul 3.00 pm.

Lampiran :

         

Next »